آمنیودیسک : پانسمان بیولوژیک چشمی از جنس پرده آمنیون

آمنیودیسک بافت آلوگرفت پرده آمنیوتیک انسانی است که تحت چند مرحله فرایند آماده سازی، خشک سازی و سترون کردن قرار گرفته است. مهمترین کاربرد آن درمان زخمها و ضایعات سطحی جشم و بازسازی بافت قرنیه در آسیب‌های چشمی و جراحی های چشم هستند.

آمنیودیسک را می‌توان به عنوان یک پانسمان به صورت پچ و یا در فرایند جراحی به عنوان گرافت استفاده کرد که در حالت کرافت، آمنیودیسک دیگر به عنوان یک پانسمان موقت نبوده و پس از جایگذاری به بخشی از بافت بدن بیمار تبدیل خواهد شد.

استفاده از پرده آمنیوتیک به عنوان پانسمان بیولوژیک

پرده آمنیوتیک (آمنیون) یک غشای نازک فاقد عروق است که درونی ترین لایه غشای جنینی است که در طول دوره بارداری جنین را احاطه کرده و در محافظت و پرورش جنین نقش دارد. آمنیون پروتئین های مهمی را تولید می کند که در تکامل و رشد طبیعی جنین نقش دارند. این پروتئین ها خواص تنظیم کننده سیستم ایمنی (ایمونو رگولاتوری)، ضد فیبروتیک ، ضد التهابی، ضد رگ زایی ،غیر تومور زا و ترمیم کننده بافت دارند. زمانی که این بافت به خوبی نگهداری شود اثرات مثبت آن مثل کاهش التهاب و نو رگ زایی و ارتقای ترمیم زخم حفظ می شود و می تواند برای ارتقای فرایند ترمیم بافت مورد استفاده قرار گیرد.این بافت مشتق از سلول های جنینی، آنتی ژن های سازگاری بافتی را بیان نمی کند و در نتیجه خطر ایمنی زایی آن بسیار اندک است. این بافت ساختاری منحصر به فرد از جنس کلاژن دارد و شامل چند بخش است: ۱- یک لایه سلول اپیتلیومی، ۲- یک غشای پایه ضخیم، ۳- یک ماتریکس استرومایی بدون عروق.

از ویژگی‌های پرده آمنیوتیک می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • دارا بودن مقادیر بالایی از سایتوکاین‌ها و فاکتورهای رشد سلولی.
  • کاهش میزان درد در ناحیه زخم.
  • بالا بردن سرعت ترمیم زخم.
  • دارا بودن خصوصیات ضد باکتریایی.
  • ایجاد سد بیولوژیک در برابر عوامل عفونت زا توسط غشای آمنیوتیک.
  • عدم واکنش سیستم ایمنی بدن نسبت به پانسمان پرده آمنیوتیک.
  • ایجاد کردن بستری برای مهاجرت و تکثیر سلولی.
  • کاهش التهاب.
  • کاهش ایجاد جای زخم.

موارد مصرف آمنیودیسک

تاثیر بافت پرده آمنیوتیک در تسریع درمان زخم‌ها و جراحات چشمی هزاران بار در مقالات مختلف علمی معتبر جهان ثابت شده است. به صورت کلی می‌توان گفت که نقش آمنیودیسک در بیماری‌های چشمی سرعت بخشیدن به فرایند ترمیم هرگونه جراحت یا عارضه در ناحیه چشم است.

تاکنون موارد متعددی در مورد استفاده از غشای آمنیوتیک پروسس شده برای ترمیم نقص های اپیتلیال چشم،ترمیم نقص های ملتحمه، ترمیم جراحت های گوناگون مثل سوختگی شیمیایی/حرارتی و زخم بعد از انواع جراحی ها، انواع کراتیتها، انواع جراحی‌های چشم مانند جراحی گلوکوما، جراحی اکولوپلاستیک، التیام درد چشمی در اثر نقص موجود در چشم و اصطکاک با پلک و … گزارش شده است.

ایمنی و سلامت محصول

محصول آلوگرافت آمنیودیسک برای اساس استانداردها و دستورالعمل های وزارت بهداشت ایران با مجوز GMP سازمان غذا و داروی ایران تولید می شود. برای تولید این محصول به دهنده بافت جفت (مادری که فرزند را به دنیا آورده است) آگاهی کامل داده شده است و دهنده برای انتقال بافت به فرد ثالث رضایت آگاهانه داده است. تاریخچه کامل پزشکی و اجتماعی (شامل سوابق خانوادگی) فرد دهنده مورد بررسی قرار گرفته است. از نمونه خون وی بافت آزمون های زیر به روش سرولوژی و  Real time PCR انجام شده است:

پس از جداسازی غشای آمنیوتیک، محصول آمنیودیسک تحت فرایند های آماده سازی، خشک سازی و سترون سازی کاملی قرار گرفته و با آزمون های کنترل کیفی سختگیرانه مورد تایید قرار میگیرد. هر قسمت از این محصول تحت شرایط اتاق تمیز و زیر هود استریل (کلاسA) به طور کامل پاک سازی و آماده شده است. برای اطمینان بیشتر و تضمین استریلیتی محصولات تک تک آنها بعد از بسته بندی تحت سترون سازی نهایی با اشعه گاما قرار می گیرند تا هیچگونه عامل بیماری زایی درون آن وجود نداشته باشد. بر اساس معتبر سازی های انجام شده این محصول بدون ایجاد تاثیرات منفی روی خواص بیوشیمیایی و زیستی آن به طور موثر سترون شده است.

همچنین، از محصول نهایی تست استریلیتی برای انواع باکتری، قارچ، مایکوپلاسما، تست اندوتوکسین و تست شفافیت به عمل می آید. در صورت منفی بودن نتایج بیماری های عفونی و تست های آلودگی محصول تایید و روانه بازار می شود.

در صورت درخواست مصرف کننده گواهی سلامت محصول COA (Certificate Of Analysis) ارائه خواهد شد.

نحوه تهیه آمنیودیسک

پزشکان، درمانگران، کلینیک‌های درمانی و بیمارستان‌ها می‌توانند از طریق فرم ارتباط با ما، درخواست تهیه آمنیودیسک را در ابعاد مورد نظر خود ارائه نمایند.

همچنین در صورتی که بیماری چشمی داشته و تصور می‌کنید که آمنیودیسک می‌تواند برای شما کارایی داشته باشد، میتوانید با پزشک خود مشورت نموده و از طریق پزشک اقدام به تهیه این محصول نمایید.

نحوه استفاده از آمنیودیسک

محصول آمنیودیسک در دو بسته بندی آب بندی شده به فروش می رسد. بسته بندی بیرونی غیر استریل و بسته بندی داخلی که حاوی محصول آلوگرافت است استریل می باشد.

درون جعبه هر محصول باید ۳ عدد برچسب حاوی اطلاعات شماره بچ تولیدی ، تاریخ تولید و تاریخ انقضا است. یکی از این برچسب ها باید بالای تخت بیمار نصب شود ، یک برچسب درون پرونده پزشکی بیمار چسبانده می شود و یک برچسب هم در فرم نظر سنجی چسبانده می شود. این فرایند موجب می شود محصول استفاده شده در صورت بروز مشکل قابل ردیابی باشد.

  • بسته بندی بیرونی را با دقت از کناره آن باز کنید و بسته بندی داخلی را در یک سینی استریل قرار دهید.
  • محصول به صورتی تولید شده است که اگر نوشته روی آن به صورت حرف p انگلیسی خوانده شود جهت آمنیون پرده که در تماس با نوزاد و مایع آمنیوتیک بوده است رو به بالا قرار می گیرد و در صورتی که نوشته روی آن به صورت حرف q انگلیسی خوانده شود جهت استرومایی بافت که رو به رحم مادر بوده است رو به بالا قرار می گیرد.

برای حفظ سلامت بافت و جلوگیری از پارگی آن حرف انگلیسی با ملایمت روی پرده حک شده است و برای دیدن صحیح آن باید نور محیط کافی باشد. پس از مرطوب شدن پرده در سطح چشم این حرف حک شده در عرض چند دقیقه محو خواهد شد.

  • برای استفاده از محصول، بسته بندی داخلی را به آرامی از کناره بسته بندی باز نمایید به طوری که جراح بتواند با دستکش استریل و یا پنس بدون دندانه استریل محصول را گرفته و در موضع جراحی قرار دهد.
  • موقع خارج کردن آمنیودیسک از پک داخلی حداکثر دقت را داشته باشید زیرا این محصول بسیار نازک و سبک است و با الکتریسیته ساکن و جریان هوای ملایم جابجا می شود.
  • آمنیودیسک خشک را روی سطح قرنیه قرار دهید و اگر حبابی زیر آن وجود دارد با حرکت آرام پنس آن را خارج نمایید. برای چسبندگی بهتر محصول به سطح چشم در لحظه استقرار محصول روی سطح چشم باید در سطح چشم جریان رطوبت وجود نداشته باشد. در صورت نیاز به اصلاح ابعاد محصول باید آن را در حالت خشک با یک قیچی تیز استریل برش داد و بعد آن را روی سطح چشم قرار داد.
  • برای تثبیت این محصول روی سطح چشم می توان از نخ بخیه قابل جذب یا نخ بخیه غیر قابل جذب و یا چسب های بافتی مناسب برای چشم استفاده کرد. یک راه غیر تهاجمی تثبیت این محصول روی سطح چشم استفاده از لنز تماسی بانداژ مناسب است. این لنز باید قابلیت عبور اکسیژن را داشته باشد و حداقل به مدت ۱۴ روز قابل استفاده شبانه روزی باشد.
  • پرده آمنیوتیک پس از مرطوب شدن با رطوبت چشم و حذف شدن حرف انگلیسی حک شده روی آن قابلیت ارتجاعی به دست می آورد و می توان آن را روی زخم کشید ولی نباید نیروی زیادی به آن وارد شود زیرا ممکن است موجب پارگی غشا شود. 

استفاده به عنوان گرافت(Graft)

زمانی که هدف استفاده از پرده آمنیوتیک خشک این باشد که پرده به بخشی از بافت بیمار تبدیل شود و فرایند اپتلیالیزیشن روی همین پرده اتفاق بیافتد پرده آمنیوتیک خشک شده باید به صورت گرافت استفاده شود یعنی باید موقع استقرار آمنیودیسک روی سطح چشم سطح آمنیونی رو به بالا باشد و سطح استرومایی رو به چشم بیمار قرار بگیرد. برای این هدف آمنیودیسک باید طوری روی چشم قرار گیرد که حرف حک شده روی پرده به صورت پی انگلیسی (p) خوانده شود. در این حالت انتظار می رود اپیتلیالیزیشن روی غشا پیوندی انجام شود و پرده آمنیوتیک به عنوان بستر این فرایند عمل کند. موارد کاربرد در حالت گرافت: ۱- ترمیم نقص های مزمن اپیتلیال.۲- وارد شدن آسیب به سطح استرومایی چشم. ۳- آسیب دیدگی غشای پایه اپیتلیال ۴- پارگی و ترکیدگی سطح چشم.

استفاده به عنوان پچ (Patch)

زمانی که هدف پوشاندن موقت یک ناحیه از سطح چشم با استفاده از پرده آمنیوتیک باشد و هدف پزشک این باشد که پس از طی دوره درمانی این غشا حذف شود یا برداشته شود توصیه می شود که پرده آمنیوتیک خشک شده به صورت پچ استفاده شود یعنی باید موقع استقرار آمنیودیسک روی سطح چشم سطح استرومایی روی به بالا باشد و سطح آمنیونی رو به چشم بیمار قرار بگیرد. برای این هدف آمنیودیسک باید طوری روی چشم قرار گیرد که حرف حک شده روی پرده به صورت کیو انگلیسی (q) خوانده شود.  در این حالت انتظار می رود اپیتلیالیزیشن در زیر غشا انجام شود و در واقع پرده آمنیوتیک به عنوان یک بانداژ بیولوژیک عمل کند. موارد کاربرد در حالت پچ: ۱- التهاب / کراتیت ۲- نقص اپیتلیال به صورت سطحی چه در حالت حاد و چه در حالت مزمن ۳- وجود علائم درد سطحی چشم ۴- بعد از پیوند پرده آمنیوتیک به صورت گرافت و به عنوان لایه محافظ.

استفاده ترکیبی و چند لایه

استفاده به صورت ترکیبی: در این حالت معمولا از دو تکه پرده با سایز بزرگ و کوچک استفاده می شود. پرده کوچکتر به صورت گرافت( لایه آمنیون رو به بالا) روی سطح چشم بخیه می شود و پرده بزرگتر که در حکم محافظ لایه زیرین است به صورت پچ (لایه آمنیون رو به سمت چشم) روی پرده پایینی قرار می گیرد و از اطراف بخیه زده می شود.

استفاده به صورت چند لایه: زمانی که قرنیه در یک منطقه دچار نازکی بیش از حد شده باشد می توان با چند لایه پیوند آمنیودیسک نقص را پر کرد و در نهایت با یک تکه بزرگتر از آمنیودیسک لایه های زیرین را پوشاند( به صورت گرافت با لایه آمنیون رو به بالا) و آن را به سطح قرنیه بخیه کرد.

شرکت دانش بنیان سیناسل اولین تولید کننده پانسمان‌های بیولوژیک بر پایه پرده آمنیوتیک در ایران بوده  و محصولات آمنیوسین ( پانسمان آمنیون عاری از سلول ) ، سل آمنیوسین ( پانسمان آمنیون همراه با سلول‌های بنیادی فعال متصل به پرده آمنیوتیک ) و آمنیودیسک ( پانسمان آمنیون چشمی ) را جهت درمان انواع جراحات، بیماری‌ها و زخم‌های مزمن به کلینیک‌های درمانی و بیمارستان‌های تخصصی ارائه می‌نماید.

محصولات مشابه

آمنیوسین

آمنیوسین پانسمان بیولوژیک حاصل پرده آمنیوتیک است که در طی فرایند آماده سازی سلول‌ها و بافت اضافه سطحی آن  حذف شده و بالاترین شفافیت را نسبت به انواع پانسمان آمنیون دارا است.

آمنیودیسک

آمنیودیسک پانسمان آلوگرافت غشایی بدون سلول و لیوفلیزه است که میتواند به عنوان پانسمان و یا گرافت برای درمان بیماری های سطح چشم و اختلالات چشمی مورد استفاده قرار گیرد.

سل آمنیوسین

سل آمنیوسین پانسمان بیولوژیک از جنس پرده آمنیوتیک است که در سطح خود مقادیری از سلول‌های بنیادی طبیعی پرده آمنیوتیک را همراه دارد. این پانسمان در ابعاد مختلف و برای انواع زخم‌های مزمن و پیچیده قابل استفاده است. 

برای کسب اطلاعات بیشتر
با ما تماس بگیرید!

ایمیل

info@sinacellco.com

با ما تماس بگیرید

۵۰۶۶۱ ۷۶۲ ۰۲۱